Home Geschiedenis Vrienden Contact Repertoire  
 

EEN STUKJE GESCHIEDENIS:

De Autarky Bress Bend die in 1988 werd opgericht door een aantal enthousiaste doch a-muzikale leden van scoutinggroep St. Joris Maasniel, bestaat op dit moment nog steeds. Dit is een van de hoofdredenen van het ontstaan van deze site. De meesten konden en sommige kunnen nog steeds, geen noot lezen ook al was hij zo groot als een koe ! Na enkele jaren hard ploeteren en oefenen en het lessen volgen door de echte die-hards, begon het muzikale peil gestaag te stijgen. Motivaties hiervoor waren :

  • De eeuwig durende kritiek die de bendleider over zich heen kreeg omdat hij zijn grote mond niet kon houden.
  • Het verbazingwekkende enthousiasme van enkele leden, die niet tegen deze kritiek konden.
  • Het evenaren van een dusdanig muzikaal niveau, zodat we niet meer in elke kroeg van Maaseik naar buiten werden geblazen door een andere kapel die toch altijd beter speelde dan stukken zoals "10 Kleine Eendjes", "Oh when the Saints" en "Humpta Tetede(nr.1)"
  • Het repertoire, dat zich steeds vernieuwde en verbeterde.

De oprichting :
De oprichting is telefonisch verlopen. Iedereen kreeg een telefoontje met de vraag wanneer hij kon repeteren en met wat voor een instrument hij / zij kwam opdagen. Het eerste optreden was een paar weken later op de verjaardag van Rene Warmenhoven, thans erelid. (bij deze dan !). De eerste kritiek was toen ook al daar, toen de buren 's nachts belden of het wat rustiger aan kon ! Na dit optreden werd er vrolijk verder geoefend en werden er langzaam een paar doelstellingen duidelijk en grenzen bereikt. Twee doelstellingen die toen werden geformuleerd :

  • Het muzikale peil moet stijgen en onderhevig zijn aan een continue stijgend progresserend verbeterings - proces (?) Om dit te verwezenlijken werd de eerste dirigent aangesteld. Dit was Thijs Hannen, die eigenlijk geen tijd had, maar ons wel op weg wilde helpen.
  • Wat er ook gebeurt, de lol staat voorop. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat Thijs al vrij snel zei dat we al aardig op weg waren en wij op zoek moesten naar een andere dirigent. Dit werd John Koulen.

De naam : au·tar´kie 
de autarkie (vrouwelijk); afleiding: autarkisch
1 economische onafhankelijkheid
2 synoniem voor vrijheid en onafhankelijkheid

Bovenstaand ziet u de verklaring uit de Dikke van Dale voor het woord autarky ! Aangezien dit een Grieks woord is (geweest), schrijven wij dit met een Griekse ij. De oorsprong moeten wij echter zoeken bij een stelletje losgeslagen jongeren, die verenigd waren in een pivo-stam. "Pivo" is een ander woord voor bier en "stam" is een ander woord voor een groepje losgeslagen jongeren. Verder houdt dit groepje zich bezig met scouting. Je mag lid zijn van een stam tot je 23ste en daarna moet je wat anders gaan doen. De bedoeling is dan dat je wat anders gaat doen binnen scouting. Dit hebben de oprichters geprobeerd, maar bij de scouting is "Oh when the Saints" een afgezaagd nummer geworden en zeker als dit op een niet aan te horen wijze wordt gespeeld op een blaasinstrument. De moed zakte dan ook al snel in de schoenen en de Autarky vertrok bij de Scouting en ging haar eigen weg. Dit is ook kenmerkend voor de naam van de bend want zoals de Dikke al zegt :"economische onafhankelijkheid" waarvan wij hebben gemaakt : "Zelfverzorgend". De bend werd dus een eigen vereniging, met als enige link naar scouting nog de inschrijving als "Scouting-band" en dus nog steeds lid van scouting Nederland.


 

Bezoek onze facebookpagina voor evenementen, foto's enz.